Scoil: An Chlais Mhór, Eóchaill (uimhir rolla 2889)

Clais Mhór, Co. Phort Láirge
Liam Suipéal

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhíonn an deatach ag tuitim go dtí an dtalamh agus an lá go breágh sin droch-chomhartha. Nuair a cloistear an abha luiche i gClais Mhóir insan tráthnóna deirtear gur droch-chomhartha é. Nuair a chífir an fiach dubh ag eitilt siar ar maidin droch-chomhartha is eadh é sin. Nuair a bhíonn gealach nua i fhuirim crúth capaill, sin comhartha go mbeadh aimsir olc i rith na míosa seo. Nuair a bíonn dath dearg ar an grían agus é ag dul fé sin comhartha go mbeidh aimsear bréagh againn.
    Na h-Eanlaithe, Nuair a bhíonn na phréacháin ag eitilt go h-íseal comhartha é sin go bhfuil fearthainn ag teacht.
    Cuma naTeine. Nuair a bhíonn an cat ina shuidhe i n-aice na teine deirtear go mbeidh fearthainn ag teacht.
    Na Sleibhte. Nuair a bhfeiceann tú na sleibhte cóngarach sin comhartha go mbeidh ceathanna i rith an lae,
    Cuma na Fairrge. Nuair a bíonn alán dath ar an fairrge sin comhartha go mbeidh ceathanna i rith an lae.
    Cuma na sSimné. Nuair a bhíonn an deatach ag dul suas díreach sin comhartha go mbeidh an aimsir go breágh.
    Máire Ní Condúin