Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Ní rabhas ábalta aon rud d'fháil mar gheall ar ainmhithe neamh-fhaoghalta a bhí ins an Abhainn Mhóir aon uair ach gur tháinigh bean aníos uisce agus gur thug iascaire abhaile leis í agus go bhfuair sí bás tar éis seachtaine. Chonais sé an bean ceudna agus fear in aonacht léi an bliain ins dhiadh sin. Ní bhfuair an fear aon iasc an bliain sin. D'fhiafraigheadh de'm mháthair an raibh aon rud eile aici agus dúirt sí ná raibh.
  2. Deirtear gur gabhadh ar mnaoi uisce agus gur cítí fear uisce ins an Abhainn Mhóir uair. Chuir an duine a ghabh an bean uisce i bpriosún í. Ní itheadh sí aon rud an feadh is a bhí sí i bpriosún agus fuair sí bás tar éis seachtaine. Do chaith an fear a choirp ins an Abhainn Mhóir.
    Máire Ní Mhullamhnaigh
    Baile Philib Thiar, Co. Phort Láirge