Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhíonn an cuigeann déanta bíonn fhios ag an duine a bhíonn á dhéanamh mar bíonn an t-im ag bualadh i gcoinnibh an meadair. Tógann sí an t-im amach annsan agus glanann sí é. Meascann sí salann tríd agus cuireann sí isteach i bpáipéar bán é agus cuireann sí go dtí an margadh é.
    Tá saghas piseog i dtaobh an chuigheann , sé sin dá dtiocfadh tú isteach agus dá mbeadh duine ag déanamh an cuigeann ba ceart duit lámh do chur ar meadara.
  2. Tá meadair againn sa bhaile.
    Cuigeann baraille atá againne. 'Siad mo mháthair agus m'athair a dheineann an cuigeann sa bhaile. Is ceart do aoinne a thagfadh
    Máire Ní Mhullamhnaigh
    Baile Philib Thiar, Co. Phort Láirge