School: Knockanore, Tulach an Iarainn (roll number 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

1. 'Siad na luibheanna is mó atá ins an áit seo ná an carrlabhán, an samha, meurachán na mban sídhe, slánlus agus sáiste fhiadhain. Is é an lín-sídhe a dheineann an chuid is mó de d'fogbháil dos na barraibh. Tá leigheas do fháitní san carrleabhán. Is ins an bpréim atá an leigis. Fásann siad go léir ar talamh bocht agus ar talamh mhaith. Ní gearfadh aon Catoiliceach an crann fearnóige síos fadó in Éirinn mar is ar an gcrann sin a bhí an crios déanta agus a fuair ár Slánaithóir bás ach anois gearann siad síos é. Fadó do thabhiadh ins an áit seo ach anois ní tugtar dos na mucaibh in aon chor é. Tabhrann na daoine slánlur agus an samha ods na coileachaibh fiannacha nuair a bhíonn siad óg. Itheann na daoine naeamhtóga anois. Máitheann na ba cneamh cuireadh sé blas gránda ina an im agus ins an mbainne.
      1. cleachtas an leighis
    Beit Ní Fhathaigh