School: Knockanore, Tulach an Iarainn (roll number 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

1. Is i gCeann na Muice atáim im chónuidhe. Tá naoi dtighe i gCeann na Muice agus is ó slinne atá ar na tithghe. Tá triúr duine os ceann 70 bliadhain d'aois. Tá duine acu ábalta Gaedhilf a labhairt go maith.
    Cnoc an Fheoir
    Tá Cnoc an Fheoir san mbasiún Corr Mór agus Corr Brighidh.
    Is é an sloinne is coitcheannta i gCnoc an Fheoir ná Ó Briain, Ó Néill, Ó Muirrigheasa, Mullamhnaigh agus Mac Craith. Tá sean-rádh ag na daoine ins an áit seo, 'Cnoc an Óir gan óir, gan airgead'. Ba ghnáth lena lán daoine dul go America ón áit seo. Níl aon loch i gCnoc an Fheoir ach tá an Abha Mhór ag rith in aice leis go dtí Eochaill. Níl alán de thalamh fé choill agus talamh maith atá ann.
    Ceann Muice, Co. Phort Láirge
    Beit Ní Fhathaigh