Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na daoine na liosanna ins an áit seo agus tá siad i radharc a chéile. Is iad na Lochlannaigh agus na Gaedhil a bhí in Éireann sar a tháinigh na Normánaigh isteach san tír. De adhmad a bhí siad déanta.
  2. Tá trí liosanna i mBaile Philip agus tá siad in aice le'n a chéile. Tá liosanna eile annso agus ansiúd timcheall na h-áite. Níl aon poll in aon ceann acu ná timcheall ortha anois. Liosanna a thugtar artha ins an áit seo, Tá na liosanna i radharc a chéile. Deireann na daoine ins an áit seo go raibh baint ag na Lochlannaigh le na liosannaibh agus deireann siad gurbh iad na sidhthibh a dhein iad agus deirtear gur chuireadar ór i bhfolach in aice na lios.
    Máire Ní Mhullamhnaigh
    Baile Philib Thiar, Co. Phort Láirge