Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tigh-se agus ní bhíonn aon chóir-tarrigh ag cuid acu ach siubhal a gcos. Bíonn cáirr agus capaill agus asail ag cuid eile acu. Bíonn a lán trioblóide ag na tinncéirí ag baint páirce amach chun na gcapaill do chur isteach ann ins an oidhche. Téigheann siad i sluaiteabh timcheall na h-áite agus cuireann siad fútha ar thaobh an bhóthair.
  2. Tá trí-deug de liosannaibh i gCeann na Muice. Tá dá cheann acu ceamgailte le chéile agus tá ceann eile gairid dóibh. Tá na liosanna eile annso is annsiúd. Níl aon poll in aon ceann acu ná timcheall ortha. Liosanna a dtugtar ortha ins an áit seo. Níl aon crainn timcheall an chuid is mó díobh ach an dá cheann atá ceangailte le chéile is i gcoill atá siad. Tá na liosanna i bhfuirm fáinne. Treabhann
    Beit Ní Fhathaigh
    Ceann Muice, Co. Phort Láirge