Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

1. (gan teideal)

Bhí fear i gCill Uachtar Mhuighe fadó, agus bhí sé an-aosta. Bhí asal dubh aige agus bhíodh sé i n-a luighe le hais an tighe gach oidhche.

Bhí fear i gCill Uachtar Mhuighe fadó, agus bhí sé an-aosta. Bhí asal dubh aige agus bhíodh sé i n-a luighe le hais an tighe gach oidhche. Bíodh na daoine ag imirt cleas ann agus aon oidhche amháin nuair a bhí sé ina suidhe cois na teine chuala sé an fothrom ag teacht anuas an simné agus cad a bheadh ann ach cat mór dubh. Do thóg sé a bata agus do chuaidh sé amach chun go bhfeicfadh sé cé caith an cat mór an tsimné. Nuair a chuaidh sé amach do chonnaic sé mar a cheap sé an fear. Do bhuail sé é, ach nuair d'fhéach sé arís sé an t-asal a bhí ann.
    Dá seasochadh capall suas innsan oidhche os comhair, cheappach an duine gur dhuine árd eile a bheadh ann.
    Eamonn Ó Ceallaigh
    Baile Philib Thiar, Co. Phort Láirge