Scoil: Eanach Mór (uimhir rolla 13912)

An tEanach Mór, Co. Mhaigh Eo
Mártain Ó Braonáin

1. Tairngaireacht Bhriain Rua
    “béidh teac mór ar gach cnocán, drocéad ar gach sruchán, buaraisí ar na briolláin. Béidh béarla ag na tachráin. Tiocfaidh scéal i mbárr bara: Tiocfaidh sé anoir Dún Dómhnaill go ngabhaidh sé siar ‘un an Fhód Duibh.” Dubhairt sé mar an gcéadna go dtiocfa an cóisre teineadh i go leanfadh sé an scéal i mbárr bara ‘un an Fhód Duibh.
    Fathach ab eadh Dómhnall Dualbhuidhe. Bhí sé buidhe sa gcraiceann. Bhí sé i nann cos amháin a chur taobh ó chuaidh de’n bhóthar i an éos eile taobh ó dheas de chíos ag Cnoc Gleann Caisil. Tá a uaigh ann go fóill.
    Mártain Ó Braonáin