Scoil: Eanach Mór (uimhir rolla 13912)

An tEanach Mór, Co. Mhaigh Eo
Mártain Ó Braonáin

Ar an leathanach seo

1. (1) An chéad oireog. Bristear ubh na h-oireoige agus cuirtear isteac i soitheach é. Annsin nuair a bhíos an blaosc follamh líonann siad an blaosg le min coirce agus salann agus an biadh a bhíos sa mblaosc. Fuineann siad an salann agus an min agus an biadh agus cuireann siad i bpacál é. Déanann siad trí cinn de chácaí beaga. Nuair a bhíonn sé bruithte íosfaidh siad ansin é de thrí ghreim. Téigheann siad a chodladh agus fáisgeann an tart ortha. Tiocfaidh an fear nó an bhean (a bhéas siad pósta leo) cuca le deoch.

(2) Na trí sop a bhaint as cruaich agus tiocfaidh an fear le n-a mbualadh.

3) Cuireann bean léine ag triomú ag an téine agus nuair a bhéas taobh amháin tirm tiocfaidh an fhear nó an bhean agus iompóchaidh siad an léine.

4) The 3rd head of cabbage that is pulled with the person's eyes closed in the dark is hung or left up in the house. The name of the first man that will come in in the morning will be the name of the doer's future husband.

5) A head of cabbage is left outside and the one who meets that first in the morning will hear the name too.
    Teangacha
    Mártain Ó Braonáin