Scoil: Craobhach (uimhir rolla 14671)

An Chraobhach, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac an Mhíleadha

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt siad leis é fhéin a glacad go tríd agus go bfaghadh sé an bó. Bhí an bhean in a duidhe ar stól agus dubhairt sí "nár tabhair an bó leat ag bhfágaidh tú an buairthe abhí sí angailte leis [?]. Thíomain an fear an bó abhaile annsin agus bhí sí chomh maith is bhí sí ariamh. Chuir sé an bó amach ar an bpáirc arís agus de thígheadg a girrfaidh gach tráthnóna do bligheadh sé a bó. Chuaidh an feat amach tráthnóna amáin fá dein na bó agus bhí an cú agus a gunna leis. Tháinic sé ar an girrfiadh ag bligh na bó agus chóchail sé an gunna ach cuimhnigh sé air fhéin agus níor sgaoil sé an t-urchar. Lean an cú an girrfiadh agus níor stop siad nó a dtáinig siad go Craobhach. Bhí teac
    comhnuidhthe i gCraobhach agus bhí fuinneóg air nach raibh aon ghloinne ann agus chuaidh an ghirrfiadh isteach ar an bhfuinneóig [?] (acht) ag dul isteac dí rug an cú uirthí agus thug sé an rubhall dí.
    Máire Eibhlín Ní Lochlainn
    Caisleán Leacan, Co. Mhaigh Eo