Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

Ar an leathanach seo

1. Ins an sean-aimsear chómhnaidhe bean cabhrach i gCeathramhadh Cuillin. San am sin ní raibh an bóthar mór déanta atá ag dul trí Ceathramhadh Chuilliín anois. Bhí bóithrín ag dul ón bhóthair baile go dtí an sean-bóthair sé sin an bóthar atá ag dul tríd baile beag Cnoc na Coirce.
    Aon oidhche amhain, tháinig fear as Ceathramhadh Mór (Cill Brighde) fé dhein an bean cabhrach. Bhí sé ag marchuigheacht ar chapall agus bhí bromach bliadhna i ndiadh an chapaill. Thug sé an bean leis ag marcuigheacht ar a chúl agus bhuail an bóthar go Ceathramhadh Mór.
    In san am sin, bhí trácht mór ar taibhse, sidheoga agus púca. Nuair a bhí siad leath-bhealaoghe insan bóithrín ag dul ó Ceathrú Chuilliín, sheas an capall go toban agus níorbh fhaid a chuir níos fuide. "Caith go bhfuil rud eicínt aisteach anseo"
    Ceathrú Choillín, Co. Mhaigh Eo
    Áine Ní Giolla Ríogh