School: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

do thabhairt agus gan ualach ar bith ortha.
    Bhí sé lá ag ól dighe i mBéal a' Mhuirthid. Thainig caiptín luinge as Tír Loclainn isteach. Fathach dhe fear a bhí ann. Thuit sé féin agus Seán Caoch amach. Rug Seán Chaoch air agus do chuir sé isteach i mbairrle mhór a bhí insan dteach é.
    Tháinig sé lá go Cill Fhir Dubh, Baile Chaiseal. Bhí ceathrar driotháracha de Concubhair annsin. B'iongantach na fir iad agus bhí bád aca. Bhí fear aca tinn an lá seo.
    D'iarr Seán Chaoch ortha é a leigint dul ar an mbád leó.
    "Measainn tú," ar siad le n-a céile "an dtuirbhfainn an strainséar linn"
    Bhí siad a' dul go Baile na Drosc. D'iarr ceann aca Seán amach ag iasgaireacht agus go deimhin ní raibh meas acu air.
    "Ní mhiste liom" arsa Seán.
    Chuadar amach agus tar-éis tamaill shéid an ghaoth. D'éírigh an fhairrge agus shíleadar na ndéanfaidís talamh amach go deo. Bhía n fear ba láidre aca ar aon taobh den bád lé Seán Chaoch. D'aruigh siad go raibh an taobh den bhád a bhí Seán ann i bhfad níos láidre na an taobh eile.
    Áine Ní Ghiolla Riogh
    Mícheál Ó Loinn