Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Tráth amháín ba mhór an cáíl a bhí ar na h-aontaigh a bhíodh i mBéal a' Mhurthid go mórmhór ar aonach lá le Muire Mór agus aonach na Samhna. Bhíodh ceannuightheóirí ó chuile ceárd sa Conndae mórán ag na na h-aontaigh seo, mar go mba mhór an tír caorach agus eallaigh an ceanntar thart ar an mBaile Mór an tráth sin, acht tháinig lá eile. D'éirigh feilméirí an taobh sin tíre go mór as beathughadh stuic agus claoidh siad le curraidheacht. B'fhéidir gurbh é an t-úghdar a bhí leis an athrughadh, go raibh na daoine ag éirghe líonmhar agus an talamh dhá roinnt ortha agus san dóigh sin ní raibh an leagan amach aca leis na tréada a choinghbheáil. 'Cuile lá ariamh b'fhearr OIleáin Innis Sgéithe i gcóir caorach ná áit ar bith an an tír mhóir agus b'fhurust na caoirigh a
      1. filíocht
    Pádhraigín Ní Ghiollaruaidh