Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear bocht in a chomhnuidhe i dTír Amhlaidh i gCo. Mhuigheo. Bhí sé an-bhocht. Oidhche amháín bhí brionglóid aige - dá dtéígheadh sé go Droichead Luimnigh go bhfuigheadh sé croca óir ann. Rinne sé brionglóir ar an gcroca óir trí oidhche indiaidh a chéile.
    D'innis sé an sgéal faoi'n mbionglóid dá mhnaoi agus dubhairt sé léithe go dtriallfadh sé go Droichead Luimnigh le súil go bhfuigheadh sé an croca óir. Rinne a bhean toirtín mine coirce dhó mar lón a bheith leis le n-ithe ar an aistear fhada a bhí roimhe.
    D'éirigh sé go moch ar maidin lá ar na bhárach agus bhuail sé bóthar amach go Droichead Luiminigh. Ní dhearnaidh sé stad ná mór - chomhnuidhe go ndeachaidh sé chomh fada
    AT1645: The Treasure at Home
    Máirtín Ó Dochartaigh