Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Tá sé timcheall trí chéad bliadhain ó shoin ó léígheadh Aifreann idteampall Dúín Éinigh. 'Sé an t-Athair Ó Donchadha an sagart paráiste abhí ann an uair sin. B'é an sagart deirneannach a léigh Aifreann ann. Annsin cuireadh an ruaig air agus b'éigin dó dul a theicheadh ó'n namhaid. Rinne muinntir Dhúin Éinigh uaigh dhó faoi thalamh ar bhárr cnuic Dhúin Éinig agus rinne siad cruach móna ós cionn na h-uaighe. Annsin ní raibh fhios ag aos óig na h-áite an raibh sé ins an uaigh sin acht bhí fios ag na sean daoine air. Léigh sé trí Aifrinn uair amháin la Nodlag i dtrí bparráistí. Léigh sé an chéad Aifreann san meadhon oidhche i dteampall Dhúin Éinig agus léigh an dara Aifreann ibparráise Cill Chuimín agus
    Máirtín Ó Dorchartaigh
    Cill Ardubh, Co. Mhaigh Eo