School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
An tSr. Aingeal

1. Bhí bacach ag gabháíl an bóthar lá. Bhí sé ag casaoid mar bhí sé an-bhocht. Chonnaic se daoine a raibh neart aca agus nach raibh sásta. "Indé chuala mé daoine," adubhairt sé, "ag cur síos ar fhear saidhbhir a chaill a raibh aige mar ní raibh sé sásta gan na mílte púnt." "Nár mhór an t-amadán é?" ar seisean leis féín. Bhéinn sásta dá mbeadh neart airgid agam." Ar an bpoinnte do phreab sidheóg amach chuige. "Is fada mé ag iarraidh conghnamh a thabhairt duit" ar sise, "cuir amach do hata agus líonfaidh mé le h-ór dhuit é. Acht cuimhnigh ar seo, má tuiteann bonn ar bith as ní ór a bhéas agat ach cloichíní." Bhí leis an mbacach annsin. Chuir sé amach a hata agus thosuigh an sidheóg ar phíosaibh óír do chur isteach ann. Níórbh fhada go raibh an hata
    Micheál Ó Loinn
    Ráth Thamhnach, Co. Mhaigh Eo