Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Bhí nead ag iolar thuas ar bhárr aille. D'fhág sé an nead ló ag iarraidh bidh dá chuid gearrcach. Sceinn sé anuas ar uan agys thóg sé leis in adhá chrúib go dtí a nead é. Chonnaic cág é ag déanamh an ghníomha sin agus dubhairt sé leis féin go dtiocfadh leis féin breith ar uan chomh maith leis an iolar. Sceinn sé timcheall uair nó dhó innsan aer agus thúirling de phreib anuas ar dhruim reithe mhóir. Sháith sé a chuid iongan i n-olann an reithe le na árdú leis. Níor eirigh leis. In a ionad sin go deim [?] is amhlaidh chuaidh a dhá chois in achrann inolann an reithe. Phléasch sé amach le na sgiatháin acht níorbh aon mhaith dhó sin. D'fhan sé mar a raibh sé greanuighthe go dtáinig fear na gcaorach. Rug seisean ar an géag mbocht agus scaoil é. Ghearr sé a sgiathain agus annsin thug sé dá chloinn
    Máirtín Ó Dochartaigh
    Cill Ardubh, Co. Mhaigh Eo