Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Bhí an chuid is mó de na tighearnaí talmhan ina dtighearnaí an mhaith. Bhíodh síad go han mhaith do daoine an cheanntair.
    Bhí cuid de na tighearnaí Talmhan go han fhada sa gceanntair seo. Go minic cuireadh daoine as a gcuid seilbh sa gceanntair.
    Roinneadh tamhan ar na daoine agus tugadh feirm do gach duine. Fadó bhí na daoine ag tabhairt airgid do tighearnaí talmhan ar píosaí talmhan a bhí acha ó'n dTighearna Talmhan.
    Fadó bhíodh síád ag bailiú deacaiminte.
    Nuair nach mbhíodh airgead ag na daoine lé n-íoc do na tighearnaí talmhan bainfheadh síad cuid de na beithigh uatha.
    Núair a iocfhadh duine airgead do na Tighearnaí Talmhan gheibheadh se deacaiminte. Bheadh ortha na deacaiminte a choingeáil go dtí go mbíodh síád ag íoc airgid arís.
    Bhí tighearna Talmhan ann fadó agus núair a bhíodh an t-airgead uili [?]
    Pádhraig Ó Corcoráin