School: Ballycastle Boys' (roll number 14290)

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

1. Is Naomh Brighid an t-ainm atá ar pátrúin an ceanntar seo. Tá teampoll i gCill Bríghide ar a dtugtar teampoll Brígidhe agus tá ballaí ag seasamh go fóill. Tá sé raidhte nuair a bhí Naomh Brígidhe ag siubhal thart an parróiste seo gur í gCill Brigidhe a chomhnuidhe sí agus gur thog sí Cill ann. Níl aon mhíorbailtí [?] Cuaidhthe san gceanntar seo. (Bhair) [?] Naomh Brighid Cill Brighide. Tá tobar beannuighthe a bheannuigh Naomh Brigidh ar a dtugtar tobar Bhrighidhe. Baisthightear paisthi d'ainm an naom san gceanntar seo fós. Tuitheann lá Brighidhe ar an céad lá de mí Feabhra acht ní bhíonn aon lá saoir ann anois.
    Fináin dé Burca
    Micéal Breathnach