Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar na h-aibnaibh ar an t-sean bóthair. Tátar ag déanamh usáid den sean bóthair chomh maith is a bítir cuigh céad blian ó shoin.
    Nodlaigh Mac Conamara.
  2. Táim in mo cómhnuide í Ngort An Túair, i bparóiste leachainn agus í mbarúnacht Tír Amhlaidh. Tá timcheall tríocha tíghthe ann anois agus bhí timcheall chead agus caogadh tíghthe ann fadó roim bánúghadh 1859. Slinn atá ar an gcuid is mó de na tíghthibh. Tátar ag tógáil tíghthe núa anois. Ceatharnaigh an sloinneadh is coichtianna thart ar áit seo.
    Deireann cuid de na sean daoinibh gur Gort An Iubhair an t-ainm atá ar an áit seo, mar gheall ar go raibh gort mór Iubhair thart annseo fadó. Deireann cuid eile gur Gort An Túair an
    Gort an Tuair, Co. Mhaigh Eo
    Seán De Búrca