Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Tar - éis an suipéar nuair a bíodh an muingin na suidhe thart timceall na teineadh oidhche Gheimhridh. Thoisigh siad ag imirt cleasanna beaga. Nuair a bíodh na buacallí agus na cailiní ag suidhead síos. Shínead siad a gcuid cosa amach annsin beadh slath beag ag duine acha. Thosuigeadh sé ag bualadh buile beag air chuile chos go dtí an cos d'éiridh ag d'éirfad sé an rann beag seo: "Lurapóg; lurapóg bainne bó binneán. Siubhal na cichne cic na mile" dá cos liamán le leacach póir na gcailleach isteach i bfhlaiteas.
    Cé bith cos a béad an focal deire den rann ráidhthe uirri rachadh an duine sin air a dhá gluin agus beirfeadh an duine ar fód mónadh. Leagfadh sé ar dhruim an duine ar a beadh ar a dhá gluin agus dearfadh sé an rann beag seo.
    "Trom Trom cé seo ós do cionn rud nach maireann agus labrann
    Nodlaig Mac Conamara