Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Lé linn ár n-athreachaí agus ár maithaireachaí. Nuair a bheadh lanmhuin óg le póadh, théigheadh an sagart go teach na mná óíge, agus postaí an lanmhin óg annsin.
    Ins na blianta deirmeach seo, théigheann an lanmhuin óg, agus a muintir go teach an Phobail, agus postar annsin iad. Bhíodh comuladar mór leobhtha cun an phosta. Bhíodh capalla le cuid de'n na fir. Nuair a bhíodh an posta deanta, ritheadh na marcuighthe le na gcapaillí abhaile go teach na mná óíge. Bhíodh buidéal uisge beatha ag athair an chailín óíg, le seachadhughadh don céad mharcach a thiocfadh cun na tighe. Taréis an posadh, bhíodh bainfheis mhór aca an oihdche sin. Bhíodh lucth cheoil aca = Piobairí agus Fidilíní, agus damhasaí, agus ithe agus ól go breachadh an lae. Lá ar na bhárach, Sul a scapaidh lucht na bainfeise, gheobhfaidís (?)
      1. filíocht
    Éamon Mac Giolla Mhártain