Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Fadó in am naomh Pádhraig bhí fear saidhbhir agus a bheirt mac ina gcomhnuidhe i gcaislean ar bhárr Dun Phádraig. Droch fhear dob eadh é agus cuireadh sé chun bháis gach duine a bhfeicfeadh sé. Bhí dhá chuin fola aige agus nuair a bfeicfeadh sé aoinne ag teacht anaic do'n teach leigeadh sé amach na cuin agus stroicfeadh siad iad go píosaí. Lá amhan bh ína mic immighthe o'n bhaile agus an droch fhear fagtha sa teach. Bhí Naomh Pádhraig ag teact inaice teach an droch fhir. Connaic an droch fhear é agus leig sé amach na cuin agus rith siad thar timceall ar Pádhraig. Ní dhearnaid siad aon dióghbháil air. Nuair a chonnaic Naomh Pádhraig an rud sin chuir sé a croisiar sa talamh agus do ghearr sé an talamh san áít a raibh an fhear ina chomhnuidhe (?) talamh eile agus amach le talamh an fhir agus an caislean san chairrg.(?) Ní raibh sé idnónn an áit sín a fhagail go bhfuair sé bás. Deirtear go bhfuil pota óir amuigh ar Dun Bhriste agus sín é an cúis (?) go bfuil Dun Phádraig mar atá sé anois.
    Hanraoí de Búrca
    Seán Ó Muinghaoile