Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Timcheall 80 blian o shoin, nuair a bhí na daoine ag fághail bháis leis an ocras. Ní raibh tada le nithe aca.
    Tháinig bean uasal as Albainn cun na tíe seo. Chuir sí sgoil ar bun i mBaile an Ghleanna, thimcheall dhá mhíle o Bhaile an Chaisil. Sé an t-ainm a bhí uithí, na an Mháighistireas Pringle. Chuir sí goirm-sgoile ar fud na tíe go dtóíghfeadh sí isteach páisdí, buachaillí agus cailíní nach raibh aitreacha na máithreacha aca. Bhí ticmheall dhá sgoir aca uilig ann. Bhí feár an muintir "Branagán" in a mháighhistir sgoile ann. Chuile samhradh théigheadh siad síós go Tráigh Bhán ag snámh, agus ghá nigheachán fhéin. Fuair siad togha oideachas, agus foghulam.
    Táinig beirt buachaillí aníos as Sligeach, agus tógadh isteach san sgoil iad. Raftairí b'ainm dhóibh. Tháinig a n-athair in a ndiaidh agus sháoil sé iad a fhághail amach as an sgoil, acht ní leigfidhe amach leis iad. Chuaidh sé go dtí an t-sagart, An t-Athair Sean O Maoloín. Chuaidh an sagart go dtí an sgoil, agus scata fear óg leis. Thug siad an bheirt gasúr amach as sgoil "Brannagán." Annsin rinne an sagart amhrán Gaedhilg air:-
    "Casóg gan caba a bhíar Phaidín Ó Raftraighe
    Agus bríste gan bhásta a bhí ar Paidín Ó Raftraighe