Scoil: Baile an Chaisil B.

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

Píobaire Ruadh
    Uair amháin bhí Píobaire ag dúl thart agus Piobaire ruadh an t-ainm a bhí air. Lá amháin bhí sé ag dúl tré portach beag chonnaic sé teach beag. Nuair a tháinig sé in aice leis an dteac bhí bean amuigh san doras agus leanbh ar a druim aice.
    Chuaidh an Piobaire isteach. Dúbhairt an bhean leis go raibh an leanbh ina gcriteach agus go raibh sí marbh á iompurt thart. Dubhairt sí leis an bpiobaire fanacht annsin agus an leanbh a choinneál ón dteinneaidh go dtiocfaidh sí ar ais.
    Nuair a chuaidh an bhean amach dubhairt an criteach leis an bPiobaire an píopa a thabhairt dó. Thug sé an píopa dó. Do gábh sé amhrán an dheas
  2. Uair amháin bhí Píobaire ag dúl thart agus Piobaire ruadh an t-ainm a bhí air. Lá amháin bhí sé ag dúl tré portach beag chonnaic sé teach beag. Nuair a tháinig sé inaice leis an dteac bhí bean amuigh san doras agus leanbh ar a druim aice.
    Chuaidh an Piobaire isteach. Dúbhairt an bhean leis go raibh an leanbh ina gcriteach agus go raibh sí marbh á iompurt thart. Dubhairt sí leis an bpiobaire fanacht annsin agus an leanbh a choinneál ón dteinneaidh go dtiocfaidh sí ar aais.
    Pádhraigh Ó Cheallaigh
    Tomás Ó Ceallaigh