Scoil: Béal Dearg (uimhir rolla 11582)

Béal Deirg Mór, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mac Conghamhna

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ráidhte go bhfaca a lán daoine taidbhsí ar an mbóthar céadna. Tháínig mada ar Micí Corcoran ann. Chonnaic daoine eile fear in a sheasamh ar bhóthar Charraigín.
    Tagann taidhbsi i bhfuirm tairbh nó mada go minic ar dhaoine san áít seo. Is maith le na daoine mada firinn a bheith leó amuigh san oidhche acht ní maith leo mada baininn. Ma thagann taidhbse ar duine troidfid an mada firinn dó acht is amlaidh a gabfaidh an mada baininn in a coinne.

* * * * *

Bhí an Ceist ag na sean daoine a's bhí sé ar a gcumas an lámh uactar a fhághail ar taidbhse leis.
    Bhí an Ceist ag sean Tomás O Mothoide a comnuidhe i nGaobhrán. Oidhche amháin bhí sé ag teacht ó Baile an Caisil , agus ag an loc idir Béal Dearg agus Gleann Lasara tháinig an taidhbhse air. Bhíódh an taidhbse ag an loc i gcomnuidhe. Cuir Tomás an Ceist air agus le cumacht na Ceiste chuir sé an taidbse san loc go lá an Bhreitheamhnais Mhóir. Ar a dhá gCúin a tháínig Tomás O Motoide
    Seán Breathnach