Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí an áit in a raibh mac an ríogh ag obair ag an tobar agus bhris sé an chloch agus thainic uisce san tobar. Nuair a chonnaic mac an ríogh sin thug sé na málaí airgid dó ar a shon.
    Annsoin d'imthigh siad arís agus stad ní dhearnadar go dtainig sé go teach an ríogh. D'fiafruigh an rí de cá bhfuair sé an t-airgead agus dubhairt sé go raibh neart de taobh thall den abhainn. D'imthigh an rí ar a thóir lá iar na mhárach agus nuair a bhí sé ag dul treasna na h-aibhne. Dfág an fear freastal inntí é agus d'imthigh sé féin.
    Thug an fear óg leis cóiste an ríogh annsoin agus d'imthigh sé go dtí an choill in a raibh na Robálaidhthe. Thug sé tailte dóibh ach an gaduidheacht a tabhairt suas agus thug sé leis ón domhan thoir don chaiptín le pósadh. Thug sé don leas-chaiptín an cailín óg a d'oruigh sé a bheith sa teach roimhe ar a theacht ar ais. Bhí sult agus siamsa i gCaisleán an Ríogh annsoin ar feadh seacht lá agus seacht oidhche. Níor thainic an sean rí ar ais agus bhí an fear óg in a rígh in a áit.
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Seán Ó Maolfabhail