Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí muilneóir ann uair amháin agus bhí ceathrar mac aige, agus gabhar agus ba mhaith leis an ngabhar féar maith a bheith aige gach lá.
    Aon lá amháin chuir an t-athair an mac ba shine amach leis an ngabhar ar fhéar maith agus ins an trathnóna nuair a thainic sé abhaile leis an ngabhar d'fiafruig an t-athair den ghabhar cén sórt féir a bhí aici indiú agus dubhairt an gabhar go raibh sí ceangailte "de bhata i rith an lae ar thaobh an bhóthair. Bhí an t-athair ar buile leis an mac. Bhí sé ag eascaine agus ag mallachtaí nó go mb'éigin dó imtheacht as baile.
    Bhí go maith. Chuir sé amach an dara mac an dara lá agus budh é san áit céadna a d'fhág sé an gabhar. Nuair a thainic an gabhar abhaile trathnóna chuir sé an ceist ar an ngabhar mar an gcéadna agus dubhairt sé gur i bpáirc a bhí lán le feóchadáin a bhí sé. D'ionnsuigh sé an
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    AT0566: The Three Magic Objects and the Wonderful Fruits (Fortunatus)