Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí an dara mac ag imtheacht nó gur casadh air gonadóir. D'iarr an gonadóir leis é ar aimsir go ceann ceithre mbliadhain, agus taréis an ama sin go mbeadh a cheird fóghlumtha go maith aige.
    Casadh gaduidhe ar an tríomadh duine agus d'iarr sé leis é agus chuaidh sé. Casadh tailliúr ar an gceathrú mac agus chuaidh sé leis.
    Bhí go maith agus ní raibh go dona. Chuaidh na ceithre bliadna thart agus annsin casadh ar a chéile arís iad agus thainic siad abhaile. Bhí a n-athair go maith agus bhí an teach coinneálta go glan aige. D'innis said dá n-athair mar a d'éirigh leo agus mar sin fhéin ní raibh sé sásta leis sin nó go bhfeicidh sé cruthú uatha.
    Maith go leor, lá ar na mhárach thug sé amach leis iad ar an bhféar glas. Bhí crann mór ag fás taobh amuigh den doras agus bhí nead éin thuas ar a bhárr.
    "Anois, a ghonadóir," ar seisean
    AT0653: The Four Skillful Brothers