Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thainic na pioróidí in gan fhios dóibh. D'réab siad agus d'chriach siad rómpa mar bfada a bhíodar ag fanacht le seans mar sin. Nuair a bhí scrios mór déanta acu chuireadar na tighthe fá teinidh ach bhí teach amháin agus ní thógfad sé teine doibh. Rinneadar a míle dhícheall cun é a lasadh ach ní raibh aon maith ann.
    Cheistnigheadar na h-oileániagh agus fuaradar amach ó dhuine acu ar deireadh gurab é sin an teach in a raibh an niamhóg. Chuaidh an caiptín isteach aunis dearg gráin in a chroidhe don niamóig. Fuair sé i gan strómh mar bhíodh sí in a seasamh in áit ar leith a bhí gearrtha amach di imballa an tighe. Thug sé leis í taobh amuigh den doras. Chaith sé uaidh í agus briseadh í inaghaidh na gcarraigreacha. Annsoin chuaidh an teach fá theinidh mar na tighte eile.
    Nuair a bhí na píoróidí imthigthe arís chruinnigh na h-oileánaigh na píosaí agus cheangluigheadar le chéile arís iad le sreangán. Mar gheall ar nach raibh sí ag breathnugadh ró shlachtmhar annsoin rinneadh gúna flainnín di agus cuireadh (?) í. Cuireadh gúna nuadh uirri gach bliadhan
    Éamonn Mac Taidg
    Talach, Co. Mhaigh Eo