Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

Déanamh an t-Sothigh.
    Seasann dhá fear déag ar an urlár agus seasann fear amach go bhfeicfidh sé an mbéidh siad ag deanamh an t-soithigh i gceart. Béidh fear eile sínte in áit eile san teach mar bosca uirnéis. Béidh dhá buaidhreach ag beirt fhear agus béidh siad ag brughadh an dá fhear déag le céile agus fiafróchaidh siad é de'n fhear a bheas ó a gcionn bhfuil aon locht ann nó bhfuil sé direach. Bhéarfaidh siad buille de'n dá buaidhreach ar an láimh dó agus béidh sé i ngár le bheith as a meabhair acu.
    Béidh beirt fear ag athru an bhosca agus déarfaidh sé leóbh an bosca a chur treasna ar an dá fhear déag agus muna gcuirfidh siad an bosca treasna go tobann geibheann siad buaileadh maith. Cuireann siad fear in a sheasamh i lár in dá fhear dhéag. Ma ghortuigeann sé aoinne do na fir níl ceart acu corrú mar tugann siad buaileadh maith leis an máileád dóibh.
    [Mairéad Ní Mhaoineacháin.
    Fuair sí an méid sin thuas ó mhuinntir na h-áite ag a mbíonn sia[...?] ar siubhal go fóil.]