Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (gan teideal)

Tá cloch eile istigh i bpáirc agus dhá aghaidh duine innti agus tá go leór clocha beaga eile thart uirthi.

Tá cloch eile istigh i bpáirc agus dhá aghaidh duine innti agus tá go leór clocha beaga eile thart uirthi.
    Ins an m fadó thugadh na daoine turais tart ar gCloich ata ann. Tá sí timceall is deich dtroighthe ar aoirde agus cúig troighthe ar leithead. Tá tobar déanta istigh innti. Se an fáth a raibh siadh ag tabhairt turais thart uirthi is ag guidhe ná go n-imtheóchaidh na fainneadh dóibh. Bhíodh paidir éicint dá rádh aca. Bíonn uisge innti chuile lá san mbliadhain idir samhradh agus geimhreadh. Tá cloch eile gar de sin agus tá baithis duine agus tá coróin ar a cheann, act tá cloc eile an charthavh agus ní fhéidir a dhéanamh amach a gceart ccéard eile atá innti. Ar an oileán ó dheas tá cineál túmba agus tá duine darb ainm Mairéad curtha ann agus sé an t-ainm ata ag na daoine uirthi leac Mhairéad. Tá leac ar gach taobh den túmba agus leac eile ós a gcionn mar a bheadh bosca agus clár air. Tá na sean-daoine a rádh gur cónta déanta as chloich abhí ag iompar ar chuirp. Is duine de na Piaróideacha atá curtha ann.
    I dtóin an oileáin ta uaigh a bhfuil staighre
    Antaoine Ó Maoineatháin