Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

duine ba óige an duine deiridh a bhí ag an ngeata.
    Dubhairt an ri leis imteacht. D'imigh sé, agus bhí sé ag imeacht agus ag síor-imeacht nó go dtáinig sé go dtí teach a Áintín agus chuir sí fáilte roimhe, agus thug sí loistín dhó. Nuair a bhí a bhricfeásta ichthe aige an lá ar na bhárach; dubhairt sí leis a dhul ar ais ar sgoil, agus mura gcoinneóchadh a athair é a theacht chuichi féin agus go dtuibhradh sí an teach, agus an talamh dhó.
    Nuair a bhí siad ag teacht trathnóna ón sgoil, budh é an duine deiridh a bhí ag an ngeata ná an mac b'óige. 'A bhuachaill mhaith nár dhíbir mé thú indé' arsa an rí 'Dhíbir tú mé' ar san.
    Brígid Nic Oireachtaigh
    An Mullach Rua, Co. Mhaigh Eo