Scoil: Eachléim (uimhir rolla 12373)

An Eachléim, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    liom" ars an mac, agus amach leis. Thosuigh siad ag troid agus bhí siad ag dul dha cheile nó go dtainig an oidhche.
    "Leig dom agus tábhair leat an mala" ars an fathach nuair a bhí an talamh dearg le fuil. Thug an mac leis an mála isteach ina láimh, agus chuir a mháthair síos ag bruith an min. Nuair a bhí a shaith ithte aige dhe. Dubhairt sé dá mbeadh béile eile ithte aige, go mbeadh sé in-ann duine ar bith a bhualadh.
    Dubhairt sé le na mhathair dul síos go dtí an gabha, agus claidheamh a dhéanamh dhó, agus cuaidh. Nuair a tháinig sí aníos rug sé air. Agus bhris sé é. Chuir sé sios aríst í agus bhris sé an ceann sin.
    AT0650**: The Strong Youth
    Bríghid Nic Oireachtaigh