Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Thuit chuile theach sa Dhruim ach ceann amháin oidhche na gaoithe móire, agus chuir sé an fhairrge ag rith chuile áit tríd a tír, agus chuir sé sáile isteach in gach tobar, agus níorb feidir le na daoine an t-uisge a ól. Bhí blas an t-sáile air, agus scaip sé na cruaca agus an féar, agus cailleadh go leor de na feithidí. An séamhadh lá d'Éanair a bhí oidhche na gaoithe móire.
    Bhí go leor crann ag fás an tam sin, agus tharraing an ghaoth as an talamh iad, agus sin é an fáth nach bhfuil crann ar bith sa tír. An uair sin bhí bád ag teacht as Chathair na Mart le lucht mine, agus báthadh an bád, agus bhí bliadhan bocht acu annsin gan aon biadh.
    1. próisis agus feiniméin
    Máire Breathnach