Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach ann fadó agus ní raibh aici ach mac amháin, agus nuair a bhí sé bliadhain is fice chuaidh sé amach ag iarraidh oibre, agus fuair sé obair ó fheilmeoir agus oidhche Dé Sathairn thug an feilmeoir sgilling do.
    Chuir sé an sgilling in a laimh agus nuair a bhí sé leth-bhealaigh thuit sé agus chaill sé an sgilling. Nuair a thainig sé abhaile ní raibh an shilliung leis. "Ó a Amadáin Móir?" ars an háthair "tuige nár chuir tú in do phocha é" "Déanfhaidh mé sin an chéad uair eile " ar seisean. An t-Seachtmhain in a dhíaidh sin chuaidh sé ag obair ag fhear a bhí ag díol bainne agus oidche Dé Sathairn thug sé canna mór bainne
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Máire Ní hÓistín