Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí an Sagairt ag imteact cuille áit ins áit ins an uaigneas. Codluigh siad suas ar lotaí agus ins an gcochan. Bhí saighdiúirí an l'en a gceapadh le tabhairt siar go dtí Eilí go dtí an major. Cuireadh na saighdiúirí suas iad go dtí cathair ma Máirt agus cébi an saighdiúir ceap iad. Gheibeadh sé cúig phúnt as chloigeann. Nuair a chroc siad an sagart. D'léigheadh siad an t-aifreann gach Dómhnach ins gach áit uaigneach cuile dhuine a mbeadh fhios acú thagadh siad go dtí é. Ní léighfeadh siad an t-aifreann ins na tighthe an uair sin ach bhaist siad na páisti ins na tighthe
    1. am
    Máire Ní Chínnéide