School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    nuair a chuaidh síad istreach fuair síad an cailín bocht caidhte ós cionn éadaigh na leabann agus i in-a coladh. Chuaidh síad abhaile annsin agus thainic síad ar ais lá ar na mharach. D'fiafruigh an sagart dhí tuige a bíonn an solas aicí san oidhche. D'innis sí dóibh, "Agus an abruigheann tú aon phaidir arsa an sagart? NÍl aon paidir agam acht paidir beag a bhuain mo Mhathair dom sol a bhfuair mo mhathairn dom sol a bhfuair sí bás." "Abair duinn e" arsa an sagart. "Seo é" arsa an cailín. Ceithre cornéal ar mo leabaidh ceithre Aingle uirthí sgaraidh ma fhaghamsa bás ó seo go maidín go Flaitheas Dé go dteigidh mo anam. Bhí fhíos acú annsin gur naomh a bhí sa gcailín bocht agus gurb olc an rud droch amhras a
    Síghle Bairéad
    Brighíd Bean Bairéad