Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair atá beirt ag dul amach ag pósadh deantar crios de sop agus cuirtear í mbróig dheis an chailin e agus caithtear an tlú na ndiaidh nuair a bhíos siad ag dul amach ionnus go mbéadh an tadh orra.
    Ní ceart a bhéith amuigh mall san oidhche ah imirt cartaí mar deirtear go dtiubhart na siafróga leo tú.
    Ní ceart luaithreaach a chur amach thar eis dorchadas na h-oidhche mar deirtear gur miadha don teach e.
    Nuair atá duine marbh caithfidh ceathrar den ainm cheadhna an corp a thabhairt amach inonóir don duine ata marbh.
    Nuair atá teach nuadh deanta do dhaoine agus nuair atá siad ag imteacht as an sean-teach fágann siad an cat ndiaidh go dtiochfaidh se féin chun na tighe ionnus go mbéadh an t-ádh orra sa teach nuadh.
    Sighle Ní Chearbhalláin
    Sighle Bean Ní Chearbhalláin