Scoil: Beannchor Iorrais (uimhir rolla 13684)

Baingear, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Énrí

Ar an leathanach seo

1. I bfhad ó shoin i gChlíath Bhearna i nDún Fhianaigh in-aice le Baile Chaisil i gConndaé Muigheó bhí Gabha in-a chómhnaidhe. Ní raibh gabha ar bith in-ann soc céachta a dhéanamh chómh maith leis. Oídhche amháin dá raibh sé in-dhiaidh obair an laé do chuir isteach tháinig marcach chun an dorais agus d'iarr sé air an gcuirfhead sé crúidhthe ar an gcapall dhó. "Tá sé in-an tráth le dul chun na ceárdchán dhom" arsa an gabha.
    "Déanfhaidh mé fhein an obair ma thugann tú iasacht na ceárdchan dom." arsa an marcach.
    "Bhéarfad agus fáilte acht rachfaidh mé fhéin leat" arsa gabha an tsuic.
    Ghliúis an bheirt acú chuig an gceardcháin. Cuir an strainséar súas na h-iarnacha. Rinne sé na cruidhte agus chuir le bonn iad. Núair a bhí sin déanta aige fúair sé túagh agus bhain sé na cosaibh ó na glúanaidh anúas de'n chapall agus bhain sé na crúidhthe de na cosaí aris. Thóg sé buidéal as a phóca agus bhí cleite ann agus chúimil
    AT0325: The Magician and his Pupil
    AT0753: Christ and the Smith