Scoil: Beannchor Iorrais (uimhir rolla 13684)

Baingear, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Énrí

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh solas ag na daoine fadó mar seo. Gheibhtí píosa mór de mhaide giumhais ins an log-phortach agus déantí go leór cipíní fada de'n phíosa sin. Annsin leagtaí na cipíní cois na teineadh go n-éirigheadh síad ann-tirm agus cuirtí píosa mór síos i mbuidéal agus tugadh sé sin solas de na daoine san oidhche. Dá mbheadh duine ag léigheamh leabhair lastaí ceann dé na cípíní agus annsin leagtaí ar an mbord é nó cuirtí isteach é i bpoll sa mballa.
  2. Ins an Samhradh nuair a bhíodh na daoine ag baint na mónadh agus na maide giumhasaigh a bhíodh ins an bportach leagtaí íad suas ar na crócáin le triomadh. Nuair a bhíodh na giumhasach tirm ins an bhfhóghmhar tógtaí íad isteach go dtí
    Tomas A. Ríogh
    Dararach, Co. Mhaigh Eo