Scoil: Beannchor Iorrais (uimhir rolla 13684)

Baingear, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Énrí

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhiodh smailicin ar dhuine gearrtaí dealg spionain agus cuirtí isteach ann agus ní thagfadh ceann ort go deo aris. Dá leagtaí tairní cruaid ar an smailicin d'imthigheadh sé. Geibthí deich tairní agus cuirtí ceann acha ar an smailicín agus annsin d'imthigheadh sé. Má dhearcann duine go gear ar smailicín d'fagad sé an duine a bhí sé air agus tiochfadh sé ar an duine a dhearch air.
  2. Fadó nuair a bíodh bun-bhualadh ar dhuine geibtí píosa builín agus cuirtí i gcupán é agus annsin doirtí té anuas ar an arán togtaí an t-aran amach agus cuirtí ar ceirt é agus annsin cuirtí é thart ar an bhun-bualadh agus d'imthigheadh siadh.
    Fado nuair a biod bun-bualadh ar dhuine gearrtaí galúnnach agus cuirtí siucra air agus leagtaí ar an mbun-bhualadh agus d'imthigheadh sé. Dá bhfaghtai an cloch a chuir an bun-bualadh ort agus é a chaitheadh isteach sá
      1. cleachtas an leighis
    Eíbhlín Ní Gachain