Scoil: Beannchor Iorrais (uimhir rolla 13684)

Baingear, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Énrí

Nuair a cuirtí an airid sin go dtí an fiacal d'imtigheadh an tinneas fiacal.
    Cuirtí uisge fuar isteach sá mbéal cois ná teinead agus nuair a bhíodh an t-uisge te caiteadh siad amach é agus d'imtigeadh an tinneas fiacal. Cuirtí fataí bruithte isteach i stoca agus cuirtí suas leis an leiceann agus d'imtigheadh an pian. Fado ceangluigeadh siad cos "frog" do'n fiacal agus ní thiocfadh an pian arís.
  2. Fadó nuair a biodh triuch ar dhuine geibtí iasc agus cuirtí trí braonaca uisge as an iasc, oltaí an t-uisge annsin d'imtigeadh an triuch. Geibhtí bainne asail, oltaí an bainne agus annsin d'imthigheadh an triuch.
    Má gheibheann paiste an triuch ag tosadh ceatramhadh ná bliadna fanfaidh sé trí mhí air. Má gheibheann paiste an triuch ag deireadh ceathramadh ní bhéidh sí air acht go dtí deiread an ráithe.
      1. cleachtas an leighis
          1. leigheasanna ar ghalair ar dhaoine