Scoil: Beannchor Iorrais (uimhir rolla 13684)

Baingear, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Énrí

Ar an leathanach seo

1. Sa t-Sean aimsir chuaidh Murchadha Mór agus Murchadha Beag amach lá breágh Fóghmhair ar fud coille agus thanghadar chómh fada le crann mór a raibh sugh chraobh ag fás air. Ba mhaith leo na sugha chraobh a fhághail le n-ithe agus thosuigheadar ag smaoineadh ar an gcaoí a b'fhearr le dhul anáirde fá na ndéin. D'árduigh Murchadha Beag Murchadha Mór suas ar a ghualnaibh gur fhéad sé breith ar ghéig agus siúd in-áirde é annsin le teann strapadóireachta go barr an chrainn.
    Thosuigh air annsin ag piocadh sugh chraobh agus gá gcaitheamh anuas chuigh Murchadha Beag agus léir mar bhí siad ag teacht anuas chuige-san bhí sé gá n-ithe. Bhí Murchadha Mór ag soláthair agus é in áirde ar an gcrann gur sháruigh air a thuilleadh a fhágháil agus annsin d'ísligh sé.
    AT2030: The Old Woman and her Pig
    Micéal Mac Éinrí