Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. Fir Caileamhla
    Bá é Seán Mór Ó Murchada an fear is mó cáil a bhí in a chomhnuidhe sa mbaile seo fadó. Bhí sé amuigh lá amháin ag fiadach in aice Bruisge. Bhí gunna aige agus chuireadh ruaig air. Rith sé ó'n áit sin go Roinn na Feirisde deic míle ar a laigead. D'fág se na póilí in a dhiaidh agus nuair a tháinig se go dtí fear a bhí a baint fatai chuir sé an fear eile a rith agus chuir sé casóg agus hata an fhir eile air. Thosuigh sé ag baint fatai annsin. Thainig na péilirí cuige acht níor aithnigh siad é. Chuir sé dall mullóg ortha an uair sin mar chuir sé i rith in dhiaidh an fir eile iad.
    Bhí cóta nuad ataisteál uaidh uair éicint eile agus é níos mo na ceithre scór bliadhan. Lá amháin (chuaidh?) sé isteach go Béal an Mhuirthid le na hagaidh. Chas fear ó mBeannchor air istigh agus thug sé cuireadh do teacht leis sa gcarr. D'imthigh
    Seán Ó Maoildeirig
    Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo