Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an-fhalsa. Nuair a bheadh gach duine amuigh ag obair bheadh sé istigh sa teach agus da bfhágadh sé bás leis an ocras ní thógfadh sé greim bídh go dtiocfadh na daoine eile isteach.
    Lá amháin dubhairt muinntir an tíghe go ndeanfadh siad connra dhó agus go gcuirfeadh siad é agus é beo. Rinne siúnéir connra dhó agus cuireadh isteach ann é. D'imthigh an socraid agus nuair a bhí na daoine timpceall leath bheallaigh chonnaic siad duine uasail ag teacht trasna an bogach agus bhí mála lán le eanachaibh aige mar bhí sé a fobhalaercht i rith an lae sin. Cé atá marbh ar seiseann. D'innis siad dhó faoi an fear falsa agus go mbeigin dhobhta é a chur isteach sa gconnra beó. Bain an clár den gconnra ar seisean. Bainead an clár de agus dubhairt an fear uasail go gcuinneochadh sé féin é
    Máire Ní Riocard
    Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo