Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

Ar an leathanach seo

1. Bhí rí ann fado agus bhí triur mac aige. Bhí siad in a gcomhnuidhe in aice na fairrge agus bhíodh an fairrge ag teacht isteach ar a gcuid talmhan. Dubhairt an rí leis an mac ba sine claidhe a dhéanamh agus gan fairrge a leigint isteach. Rinne sé an claidhe acht bhris an fairrge é. Annsin dubhairt sé leis an dara mac claidhe a dhéanamh acht theip air. Annsin dubhairt sé leis an mac da boige claidhe a dhéanamh.
    Rinne sé claidhe maith mór agus cro beag in aice leis. Nuair a bhí an fairrge ag bárr an claidhe chonnaic sé bád agus céard a bhí istigh ann agus bhí sí glas. Tháinig sí amach as an mbád agus chuaidh sí isteach sa mbotan a bhí déanta ag mac an riogh. As a poca tharraing sí amach cárdai. Dfiafruigh sí de an mbeadh cluiche cárdai aige. Béidh agus failte ars an ngasúr, agus an duine a gheibheas an buaidh deanfaidh sé rud ar bith a n-iarrais an duine eile air.
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    Seán Ó Maoildeirg