Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

Ar an leathanach seo

1. Bhí Domhnall Dual Bhuaidhe in a chomhnuidhe i nGleann Caiseail agus bhí sé posta de Morgan. Bhí beirt mac aige, Oliol Fionn an tainm a bhí ar duine amháin aca agus bhí sé in a chomhnuidhe i Rath Mhorgáin. Bhí Oliol posta de bean darbh ainm Fliadais Foltainn.
    Bhí Maedbh in a comhnuidhe mar banriogan i Rath Cruacháin an tam seo agus bhí sí posta de fear darbh ainm Oliol Mór. Bhí bó ag Oliol Fionn a thiubhradh bainne de trí céad fear, mna agus paisde. Bhí cionn mór aige ar an mbuinn agus ní thiubhradh sé í do duine ar bith ar ór na airgead.
    Bhí bard ag Maedbh darbh ainm Bricna. Chuala Maedbh faoi an mbuinn agus chuir sí Bricna anuas go Ráth Mhórgain gó bhfeicfeadh sé í. Tainig se agus bhí iongnadh an domhain air nuair a chonnaic sé an bhó. Ní raibh
    Caitlin Nic Suibhne
    Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo