Scoil: Port an Iascaigh (uimhir rolla 7903)

Tip, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Ní Shíthigh

1. Cloch an Áidh
    Bhí Spailpín ag dul abhaile go Connamara uair amháin i ndeireadh an Fhoghmair Tháime. Tuithinn mór báistighe air agus é ar a bhealach dó. B'éigean do dul ar fascadh. Nuair a thriomuigh an uain(?) bhuail sé an bóthar arís acht ba gearr gur tháinig an oidhche air agus é in áit uaignig de'n bhóthar gan teach gan árud i ngar do. Mar bhar ar an donas bhuail an féar gorta é. D'airigh sé a cosa ag eirghe lag faoi. B'éigean do suidhe síos ar thaobh an bhóthair leis an oidhche a leigeann thairc annsan. Cén áit ar siúdh sé acht ar chloch an a. Ní raibh sé acht ina shuidhe nuair mhothuigh sé ré roilleacán ina cheann.
    Do thosuigh an chloch ag casadh timcheall go mall ar dtús acht de réir a chéile mhéadaigh ar an an ngluaiseacht. San am gcéadna léim an chloch fé mar bheadh capall sciathánnach agus d'imthigh sí san aer ar luathas teintrighe, ní raibh an t-aer chomh fuar feanntach agus a cheap sé acht bhí sé ag bualadh go fuar i n-aghaidh eádain an fhir.
    De réir mar sceinn an chloch tríd an spéir tháinic spreacadh in a chuisheachaibh agus misneach ina chroidhe. Dhearc sé thart agus chonnaic sé uisce
    Sorcha Ní Mhaoldomhnaigh
    Tip, Co. Mhaigh Eo